martes, 29 de marzo de 2011

HISTÒRIA DEL FRONTÓ VALENCIÀ

L'evolució del frontó és un tema difícil d'analitzar causa que els seus inicis tampoc són molt clars. El naixement del frontó està lligat al del joc de la pilota. Se sap que a l'antiga Grècia ja es jugava a la pilota, però també hi ha proves que pobles tan antics com els maies jugaven. A les nostres terres arriba per la tradició grecoromana que tantes altres coses ens ha aportat, i se sap de cessar i reis que la jugaven, a més que era recomanada pels metges a l'antiga roma.
La seva arribada a les terres valencianes s'atribueix als cavallers de la reconquesta i es pot dir que la "pilota" va ser molt popular i malgrat que es va arribar a prohibir es va jugar. Apareix també en aquests moments la pala que gaudís de moltíssima popularitat arribant-se a llegir cartells de partida entre grans nobles. Des de llavors com hem dit el joc a evolucionat i ha donat diverses modalitats i una d'elles és el frontó.
Com hem dit els seus inicis són incerts però els seus inicis es podrien datar en finals del segle XIX. És llavors quan els bascos deixen de jugar cara a cara per jugar contra una paret, neix aquí el frontó. Es pot dir que a les terres valencianes es va jugar als jocs més tradicionals com "a llargues" i altres, però progressivament es va anar introduint el frontó tant que podem datar el primer frontó el "Jai Alai" a la alamenda, València. Des de llavors i malgrat l'orgull dels valencians de ser els practicants de tan antic joc, el frontó s'ha anat introduint entre la nostra gamma de modalitats a causa de moltes raons, la facilitat per jugar-se, la dificultat de trobar trinquets per jugar a altres modalitats i sobretot, que amb el pas del temps, l'aparició dels cotxes, motos etc ... Ha fet que els jocs de carrer siguin més difícils de practicar.
Per tant podem dir que el joc del frontó ha anat evolucionant, partint d'altres jocs de pilota, i que té com predecessor al frontó basc. Tot i això el frontó valencià ha evolucionat per si mateix, ha adquirit les seves regles, les seves mides i la seva pilota, la de tec. I encara que els jocs de la pilota valenciana, s'estiguin deixant de practicar progressivament, aquest és un dels més puixants en l'actualitat sobretot i gràcies a l'aparició de la raqueta en aquesta modalitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario